De turnhal SportXpierence Amsterdam is in de afgelopen zomervakantie voorzien van nieuwe led verlichting! Gekozen is om op de bestaande kabelgoten nieuwe lichtlijnen te monteren welke voldoet aan de eisen voor klasse II verlichting (regionaal en lokaal wedstrijdniveau) volgens NOC-NSF, de NSVV Aanbevelingen Binnensporten en de NEN-EN 12193.

Vanuit de wens om tot een optimalisatie te komen voor wat betreft het aspect verblinding is gekozen voor een oplossing welke voldoet aan een aangescherpte eis met betrekking tot de verblindingsbegrenzing, te weten RG < 15! Dit in tegenstelling tot de norm die een maximale RG < 40 toestaat bij klasse II. Dit is gerealiseerd middels toepassing van 3F Filippi Linux L UGR armaturen welke als lichtlijn zelfs toepasbaar zijn voor kantoortoepassingen met een maximale RUG < 19, en ook zeer goed toepasbaar waren voor dit specifieke doel!

Ten behoeve van de vereiste “veiligheidsverlichting” voor het afsluiten van een gevaarlijke sporthandeling, is de installatie aangevuld met een UPS om zodoende bij spanningsstoring in een veiligheidsverlichting te voorzien van 5% van het initiële lichtniveau gedurende de eerste 30 seconden. Daarna zal de verlichting terug regelen naar de eisen van de NEN 1838, te weten 1 lux minimaal met een autonomie van 1 uur.

De hele installatie is natuurlijk middels een touchscreen te sturen en te dimmen middels het DALI protocol en met een levensduur specificatie van 100.000 uur L75B10 (Tq + 25°C) kunnen de Amsterdamse turnsters en turners weer vele jaren vooruit!